Fjärde trimestern – Första tiden med bebis och anknytningens betydelse

anknytning föreläsning

anknytning föreläsning

På 40- och 50-talet trodde man inte att barn hade några medfödda personlighetsdrag. Man trodde heller inte att de var riktigt medvetna som små. Det fanns en bild av att det viktigaste för barn var att de fick ren blöja, mat och sömn.

Dagens forskning visar att barnets inre tillvaro är rik, att de är olika redan från början och att de påverkas av den anknytning och omsorg de får; hur de blir omhändertagna, att de blir sedda, bekräftade, känner sig trygga, får närhet och får knyta an till en eller flera personer som ger dem omsorg.

Idag vet vi att den tidiga anknytningen präglar barnets sociala och känslomässiga utveckling och påverkar barnet för resten av livet. Att du som förälder är oerhört viktig för ditt barn.

Föreläsning om fjärde trimetern – den första tiden med bebis och anknytningens betydelse för ditt barns utveckling

Föreläsningen riktar sig till dig som är gravid eller är nybliven förälder. Under föreläsningen pratar vi om:

  • Den fjärde trimestern – Den allra första tiden med en bebis, de första tre månaderna, kallas ibland för den fjärde trimetern. Hur kan den där trimestern vara? Här pratar vi om vad som är vanligt under den fjärde trimetern och sådant som kan vara bra att veta.
  • Den tidiga anknytningen – Det absolut viktigaste för ditt barn är du. Vi pratar om vad anknytning är, vad som är viktigt för att barnet ska få en trygg anknytning och skillnaden mellan trygg och otrygg anknytning. Vi pratar också om varför kärleksfulla relationer är viktiga för hjärnans utveckling hur det kan påverka framtida psykisk och fysisk hälsa och barnets personlighetsutveckling.
  • Bebisens utveckling – Forskning visar att barn är olika redan från början. Här går vi igenom vad forskningen säger om bebisens utveckling med fokus på den sociala och känslomässiga utvecklingen.
  • Utvecklas som förälder – Det finns inga färdiga föräldrar. När ett barn föds, föds en förälder. Och när barnet utvecklas, utvecklas även vi. Eftersom barn är olika kan vi inte jämföra oss med varandra utan måste hitta vårt eget sätt att vara föräldrar. Vårt eget föräldraskap påverkas även av vår egen uppväxt och de anknytningsmönster vi fått med oss ifrån vår barndom. Här pratar vi om vad forskningen säger om hur barns personlighetsdrag, temperament och våra egna erfarenheter kan påverka föräldraskapet.

Sagt av uppdragsgivare

Paulina Gunnardo genomförde en väl sammansatt och relevant föreläsning på mitt event för gravida; Exclusive Babyshower. Tydligt, väl illustrerat och med ett centrerat lugn berättade hon om sitt ämne som delvis handlade om att bejaka barns olika personligheter. Blivande mammor fick verktyg och råd inför framtiden som med säkerhet kommer att minska ångesten och oron som lätt drabbar nya föräldrar. Paulina var väl förberedd och det var tydligt att hennes intention verkligen är att hjälpa till genom att sprida kunskap, råd och styrka i föräldraskapet.

 – Bodil Bergman Hughes, arrangör av Exclusive Babyshower


Såhär såg det ut på eventet om förlossningsförberedelse och första tiden med bebis!


Lämna gärna en intresseanmälan.

[contact-form-7 id=”135″ title=”Kontaktformulär 1″]

Dela och tipsa:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *