Gravid vecka 32

gravid vecka 32

gravid vecka 32

Gravid vecka 32

Gravid vecka 32 och 62 dagar kvar till beräknad förlossning. Det rullar på här, eller, jag rullar på här. För nu växer magen så det knakar och jag blir allt mindre rörlig. Jag stånkar och stönar och har svårt att sätta på mig strumpor och komma i och ur bilen på något vidare smidigt sätt.

Vad händer i vecka 32, då? Det är förstås individuellt, men här är några saker som är vanliga den här veckan.

Tryck neråt

I vecka 32 är det vanligt att bebisens huvud har vänts neråt. Och mycket riktigt – igår var jag hos MVC där de kände och klämde på magen – bebisens huvud ligger faktiskt neråt. En del bebisar ligger så till förlossningen, men barnet kan också ändra ställning under de här veckorna, så det är ingen garanti att barnet fortsätter ligga så.

Många upplever ett ökat tryck neråt, även jag. Och som andragångsföderska är det inte så konstigt eftersom bäckenbotten redan har töjts en gång. Man får ta det lugnt helt enkelt och se till att man belastar rätt och vilar kroppen så gott det går.

→ Läs mer om graviditeten vecka för vecka här

Fosterrörelser

Man ska känna barnets rörelser varje dag. Exakt hur mycket är individuellt och barnet har båda aktiva perioder och perioder då det sover. Som mamma kan man lära känna sitt barns rörelsemönster. En del barn är mer aktiva på dagen, andra på kvällen. Barnets rörelser är tydligare nu och kanske har du börjat ana att det är en liten fot, ett knä eller en liten hand som sveper förbi. Hur underbart är inte det?

gravid vecka 32

Andfådd

Nu är det också vanligt att man som gravid blivit mer andfådd, trots att ens lungkapacitet har ökat. Livmodern har kommit högre upp mot lungor och revben och det finns inte så mycket plats över för alla organ som ska rymmas i magen.

Trötthet

Det är tungt att bära runt på en bebis, vätska, mer blod och allt som hör graviditeten till. Ligament och muskler i korsryggen börjar slappna av inför förlossningen. Det kan göra att man får ryggvärk och blir trött i ryggen. Det händer så mycket i kroppen och det kan vara svårt att hitta bekväma sätt att sitta och sova på, så det är inte alls konstigt att man blir trött. Jag har en helt annan energinivå än vad jag har annars. Soffan har aldrig lockat så mycket som nu!

Ta vara på de sista veckorna

Jag tänker att det nu gäller att göra det så bekvämt man kan för sig själv och att ta vara på de sista veckorna så gott det går. Det händer mycket med kroppen och man ska förbereda sig mentalt, både för förlossningen och för att få träffa en ny liten människa och allt vad det innebär att ta hand om en bebis.

Och jag, som brukar kalla mig för en tillfrisknande prestationsprinsessa (som gärna vill göra och hinna så mycket som möjligt) tar ytterligare steg mot en lugnare vardag för mig och bebis i magen. Här ska njutas!

Välkommen till bloggen på Motherhood


2 svar till “Gravid vecka 32”

  1. Värst är väl att det inte finns plats för alla lussebullar man så gärna vill äta men inte kan! =) Längtar till att få tillbaka mina organ på rätt ställe jag! Kämpa på =) / Karin

    • Haha, fast det problemet har inte jag. Tyvärr skulle jag nog säga =P Önskar att det var fysiskt omöjligt att äta fler. Nu är det en mental ansträngning varenda gång att skärpa mig och sluta äta hähä

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *