Graviditet och depression

gravid och deprimerad

Visste du att ungefär 5-10 procent av alla gravida kvinnor drabbas av depression? Men är det något vi vågar prata om? Eller vill prata om – när förväntningarna ofta är att man som gravid ska vara harmonisk, glad och lycklig?

graviditet och depression

Graviditet och depression

Depression under graviditet är vanligt och ändå är det många kvinnor som lider i det tysta och går obehandlade. En depression kan ta sig i uttryck som att man känner sig nedstämd och orkeslös varje dag under mer än två veckor. Man kan tappa aptiten eller äta mer än vanligt, vara lättirriterad, ha störd sömn eller sova mer än vanligt och tappa lusten för sånt som annars brukar upplevas roligt. Eftersom många av  de här symptomen kan uppkomma för att man är gravid är det många som inte söker hjälp.

Magdalenastudien

Om du känner igen dig, är folkbokförd i Stockholm, gravid i vecka 9-17 och inte står på antidepressiv medicin, vill jag tipsa dig om en studie som studerar effekten på internetförmedlad kognitiv beteendeterapi och läkemedelsbehandling hos gravida kvinnor med depression. Studien heter Magdalenastudien och här kan du läsa mer om den och hur man anmäler sig.

För er som inte känner igen er

För er som inte känner igen er är det bra att veta om att depression och nedstämdhet är relativt vanligt under graviditet, men också under föräldraledighet. Vi får vara snälla mot varandra och märker vi att någon mår dåligt får vi göra vad vi kan för att stötta och att tipsa om att hjälp finns att få. Eller hur? Ingen ska behöva lida i det tysta ♥

Läs mer

→ Gravid vecka 33 – om sorg, att må dåligt och att ta om sig själv
→ Hur är det att bli förälder?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *