Kort tungband – så kan amningen försvåras


Jag skrev ett inlägg häromdagen om amning och att amning kan vara svårt på ett sätt man kanske inte alls var beredd på innan man fick barn. Där berättade jag också att mina amningsproblem med H troligtvis hade en koppling till hans korta tungband och att en del av problemen kanske hade gått att undvika om man hade klippt tungbandet redan på BB. Eftersom han efter några veckor började gå upp i vikt var det ingen som klassade våra amningsproblem som just problem. Jag upplever att vården stannar där många gånger, vid vikten. Går ett barn upp i vikt enligt sin kurva tolkas det som att amningen fungerar. Och går barnet inte upp det önskvärda antalet gram per vecka, ja då fungerar inte amningen. Så behöver det faktiskt inte alls vara i praktiken.

Jag tänkte i alla fall berätta lite mer om det här med kort tungband då jag samlat på mig en del kunskap om det på egen hand. Det är vanligare med kort tungband än man tror och okunskapen kring det och dess konsekvenser är rätt stora.

Kort tungband och amning

Tungbandet är den sträng som sitter under tungan. Den utveckas under fosterstadiet och ska normalt sätt tilllbakabildas så att tungspetsen och botten på tungan inte sitter fast i munnen. Ibland misslyckas dock den tillbakabildningen vilket leder till att tungans rörlighet både minskar och begränsas. Hos äldre barn och vuxna kan det bland annat leda till svårigheter att uttala vissa språkljud som exempelvis r, men också medföra problem att rengöra tänderna från matrester till exempel.

kort tungband

När det kommmer till amning är tungans funktion helt avgörande för om bebisen lyckas få ett korrekt grepp om bröstet och amma som den ska. När tungbandet är kort kan en rad symptom uppstå som försvårar amningen och ibland rent av omöjliggör den.

Symptom på för kort tungband

Symptom hos bebisen

Dåligt, ytligt tag
Dålig viktuppgång
Läcker mjölk på sidorna (bröst och flaska)
Somnar vid bröstet innan den ätit klart
Blir väldigt frustrerad under amningen
Kväljer lätt på napp/bröst
Hjärtformad tunga
Släpper taget ofta
Klickljud
Kolik och (tyst) reflux (kräks)
Tuggar på bröstet
Sugblåsor på läpparna
Dålig sömn med många uppvak
Kan inte ta napp
Skålformad tunga när barnet skriker

Symptom hos mamman

Dålig mjölkproduktion trots att man ammar mycket och ofta
Mjölkstockning, även svamp och inflammation
Bröstvårtan är ofta sned efter amning (som ett nytt läppstift)
Smärta vid amning

Klippa tungbandet

Genom att klippa tungbandet ger man möjlighet för bebisen att få ett ordentligt grepp om bröstet och använda tungan på rätt sätt vid amning. Det behöver såklart inte betyda att alla de problem man haft tidigare försvinner automatiskt eller på en gång, men man kan i alla fall utesluta att det beror på att bebisen inte ens får möjlighet att amma på ett korrekt sätt.

Om några veckor ska H opereras för sitt korta tungband. Han är ju 3,5 år nu så just amningen är ju ett avslutat kapitel för länge sedan, men vi vill bland annat inte att det ska påverka hans förmåga att uttala språkljud så därför ska vi åtgärda det nu. Men eftersom han är så pass gammal måste ingreppet ske under narkos till skillnad mot om det hade skett när han fortfarande var bebis. Man vill nämligen inte utsätta äldre barn för ingreppet i vaket tillstånd då det skulle innebära att man måste hålla fast dem och det kan ju i sin tur vara traumatiserande för en liten. Så det är ju bra att han sövs ner på så vis men det känns ändå lite tråkigt att det blir en sövning som hade kunnat undvikas om man gjort något åt det tidigare. Och framför allt hade det kanske gjort att vår första tid ihop sett ut på ett helt annat sätt.

Mitt råd till er som har problem med amningen och eventuellt misstänker att ert barn har kort tungband, se till att få det undersökt och åtgärdat så tidigt som möjligt. Det finns många fördelar och få nackdelar.

Läs mer om amning
→ När amning är svårt
→ Mer om kort tungband på tungband.se


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *