Vad behöver man till skötbordet? – Checklista med 10 tips!

skötbord

Vad behöver man till skötbordet? Det blir många blöjbyten när man har bebis hemma och man står vid skötbordet ganska många gånger per dag i början. Att ha tänkt igenom var och hur man ska ordna blöjbyten och vad man behöver är skönt att ha gjort när bebisen har kommit och blöjorna ska bytas. Men vad behöver man egentligen ha till skötbordet?

vad behöver man till skötbordet

Text: Paulina Gunnardo, Beteendevetare, tvåbarnsmamma och bloggare på Motherhood

Vad behöver man till skötbordet?

VIKTIGT – se till att du inte behöver gå ifrån skötbordet eller att du måste sträcka dig långt för att hämta eller få tag i något. Måste du göra det, se till att alltid ha en hand på barnet. En av de vanligaste olyckorna med små barn är att de trillar ner för skötbordet. Och det går snabbare än vad man kan tro! Ha allt du behöver inom räckhåll.

Tvättlappar och våtservetter Förutom våtservetter går det bra att använda torra tvättlappar som man blöter i vatten och har lite olja på för att göra rent vid blöjbytet. Våtservetter är skönt att ha med i skötväskan när man är ute på äventyr.

Leksaker Det är inte alltid små barn ligger still på skötbordet. Därför kan det vara bra att ha lite leksaker nära till hands. Något att tugga på för kliande tänder, något färgglatt att titta på, något som prasslar. Ha grejer som barnet tycker om och kan sysselsätta sig med medan du byter blöjan och tvättar rent.

Salva och hudkräm Passa på att se över och smörja in barnets hud vid skötbordet. Använd en kräm som är till för huden och en om bebisen blivit röd i rumpan (exempelvis zinksalva, inotyol eller idominsalva). Torra och röda områden kan svida och klia och göra barnet frustrerat. 

Läs mer → Kan man skämma bort ett barn med närhet?

 Olja Oljan kan du dels använda på torra tvättlappar som du fuktar med vatten, om du väljer att tvätta barnet med det istället för våtservetter. Oljan kan du också använda för att smörja in barnets hud med, att ha i badvattnet eller till babymassage.

vad behöver man till skötbordet

Underlägg På skötbordet kan man lägga en mjuk handduk som man byter ut och tvättar med jämna mellanrum. Ett tips är att lägga några torra tvättlappar just under rumpan. Det finns även engångsunderlägg som är bra att ha med när blöjan ska bytas utanför hemmet, särskilt om man kommer till ett skötbord som inte är så fräscht.

Bomullstops Resterna av navelsträngen skrumpnar och kan börja lukta lite illa. Det är också vanligt att naveln blöder och vätskar sig lite. Tvätta därför området försiktigt med lite vatten på en tops och torka sedan torrt och rent med en torr tops.

Rena kläder – Det är skönt att ha en uppsättning rena kläder vid skötbädden eftersom det inte är direkt ovanligt att bebisar bajsar utanför, kräks eller kissar precis när du tagit av blöjan. Står man där med bebis och kladd är det skönt att ha rena kläder nära till hands. 

Nagelsax och/eller nagelfil Bebisar viftar mycket med armarna och river lätt sig själva i ansiktet. Passa på att fila ner bebisens naglar när ni står vid skötbordet.

Snorsug och koksaltlösning Snor i näsan kan störa bebisens andning och amningen/flaskmatningen. En snorsug är inget måste men kan vara skönt att ha hemma. Med den kan du hjälpa barnet få ut snoret ur näsan. Tänk på att suga försiktigt. Man kan också använda koksaltlösning eller saltvattenspray för att skölja rent i näsan. 

Pysventil Bebisar har ett omoget och outvecklat mag- och tarmsystem. Det är därför vanligt att bebisar får magknip av att de inte kan få ut gaserna själva. En pysventil hjälper barnet att få ut gaserna. Inget måste men har man en bebis med magknip så är det skönt att kunna hjälpa hen få ut gaserna.

Text: Paulina Gunnardo, Beteendevetare, tvåbarnsmamma och föreläsare om barns utveckling och föräldraskap
Bloggar på Motherhood
Expert i podden Barnet Går


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *