Bloggarnas bästa tips på uteaktiviteter med barnen i sommar


Äntligen semester, tid för varandra och tid att vara ute! Här är bloggarnas bästa tips på vad du kan hitta på med barnen i sommar!

Picknick med barn

 ”Plockvänlig mat som passar i picknickkorgen även för de allra minsta”

Louise Abrahamsson
Familj: Jonas och dottern Inga-Lisa

Blogg: Minimat.se
Instagram: @minimat.se
Bor: Trollhättan

Nu är sommaren äntligen här! Något som vi älskar att göra tillsammans i vår familj är att gå på picknick. Jag tycker att plockmat som även de allra minsta kan äta själva är toppen att packa i picknickkorgen, då kan alla i familjen mumsa i sig mat samtidigt! Min dotter är 1,5 år nu men har sedan hon var dryga halvåret tyckt om att få äta mat som hon själv kunnat plocka i sig. Därför tänkte jag tipsa om plockvänlig mat som passar i picknickkorgen även för de allra minsta!

Tips på plockvänlig mat till picknickkorgen:

 • Pannkakor, funkar utmärkt att steka på morgonen, vika i fina trekanter och packa ner i en låda. Ännu lite lyxigare blir det förstås att äta dem tillsammans med lite färska bär.
 • Smoothies! Det går också utmärkt att förbereda på morgonen och hälla upp i mindre flaskor. Att få dricka smoothie själv ur sugrör är ett säkert kort hemma hos oss! När Inga-Lisa var mindre fick hon dock dem serverade i klämmispåse, det finns klämmispåsar att köpa som man kan fylla på själv.
 • Äggmuffins! Det enda du behöver är banan, ägg och lite frysta bär och sedan har du perfekta små mellis-muffins att packa med på picknicken!
 • Minipajer, går att variera i all oändlighet och görs enkelt glutenfria med majsmjöl i pajskalet istället för det klassiska vetemjölet.
 • Fruktsallad, är förstås en toppenidé att ta med på picknicken!
 • Mackor, är ju egentligen så enkelt att man lätt glömmer bort hur mycket godare en ostmacka blir på en picknick.
 • Bananplättar, att steka bananplättar är busenkelt och en söt och god plätt som med fördel kan tas med på picknick.

Hoppas med de här tipsen att ni fått lite ideér över vad ni kan packa ner i er picknickkorg på sommarens utflykter. Kom ihåg att man inte heller behöver ta sig iväg så långt för att kunna gå på picknick, det räcker ju egentligen med att kliva utanför dörren och sätta sig på första bästa gräsplätt!

Ps. vill du hitta fler plockvänliga recept som passar bebisar från 6 månader och uppåt kan du kika i min kategori Plockmat på minimat.se 

/Louise, minimat.se


Amanda Matti

”Ta tillvara på det du gillar att göra och är bra på”

Amanda Matti
Familj: Sambon Markus och sonen Erik
Bor: Gällivare, Norrbotten
Blogg: Explorealittlemore.se
Instagram:@explorealittlemore

Vår familj är ofta ute i skogen och utforskar, både på vardagar och när vi är lediga. Att ge sig ut i naturen och utforska det som finns närmast till hands är mitt bästa tips när sommaren är här och barnen behöver sysselsättas. Gör det enkelt. Min erfarenhet är att så fort det börjar bli avancerat tenderar det att inte alls bli av.

Fördelen med barn är att de tycker att det allra mesta är spännande och ofta är de enklaste grejerna de roligaste! Erik älskar att gå runt i skogen och plocka kottar, leta pinnar, lyssna på fåglar och leta efter rumpnissar. Jag älskar att berätta sagor och är lite av en teaterapa så ofta är vi ute på vilda jakter i skogen efter djur som (i alla fall oftast!) inte alls finns.

Ta tillvara på det du gillar att göra och är bra på – när du tycker något är roligt lyser det ofta igenom och smittar av sig på barnen. Vad tycker du är spännande med platsen ni är på? Berätta för barnen och upptäck tillsammans!

Bra att ha med sig:

 • Hink och spade: Fyll hinken med kottar, skotta lite i jorden eller använd spaden för att plocka upp olika saker och titta på de närmre
 • Något att dricka: Ta med vatten, saft eller något annat drickbart i en liten flaska (vi kör liten glasflaska men vattenflaska eller petflaska funkar utmärkt!) – Erik älskar att han får dricka ur en flaska istället för ett glas när vi är ute!
 • Något att äta: Gör det enkelt! För en kortare tur runt knuten räcker det med en banan eller några kex, ska ni vara borta längre gör smörgåsar att ta med eller bunkra med favoritsnacks som russin eller fruktstänger (favvo hos oss!)
 • Något att sitta på

Oftast sätter jag vattenflaskan, bananen och kexen i en liten påse i jackfickan och låter Erik sitta i min famn när vi fikar. Enklare än så kan det inte bli! ☺


uteaktiviteter med barn

”Naturen som lekplats – när du enkelt vill hitta rörelseglädje och tid tillsammans!”

Elin Junzell
Familj: Gift med Andreas, barnen Agnes, 8 år, Greta och Irma 6 år samt familjehem till en 3-åring och kontaktfamilj åt två tjejer på 23 och 11 år.
Bor: Åmål, Dalsland
Blogg: tuxer.se/category/amalfamiljen
Instagram: @aktivfamilj.se

Tipset är att fyll en flaska med vatten (och packa en fikakorg), ta på er oömma kläder och leta er ut till ett grönområde. Antingen så har ni en liten park i närheten av där ni bor eller så har ni lyckan att kunna ta er till en skogsglänta – huvudsaken är att du får det gröna sköna, hittar lite stenar och stockar samt har familjen med dig ☺

Rörelseglädje tillsammans – vad ni kan göra:

 • Skapa en hinderbana tillsammans! Barnen har massor av idéer till hur ni kan ta er fram…
 • Inspireras av naturparkour på youtube för att sen testa att ta er över på olika sätt
 • Armgång i en grov gren.
 • Bygg en koja! Så länge ni följer allemansrätten kan ni vara hur kreativa som helst; hitta på var ”köket” ska vara, fantisera fram en historia från förr i tiden – samtidigt får den vuxne sin träning genom att släpa stora grenar…
 • Leta fram en stock! Du kan göra hopp över, balansera, gå som olika djur (t.ex katt) osv.
 • Klättra i träd!
 • Lek! Kurragömma funkar finfint, kull över stock och sten är superkul och följa John blir en ny utmaning ☺
 • Upptäcktsfärd! Leta efter tomtar och troll, spår efter djur, plocka skräp, saker som får symbolisera bokstäverna i alfabetet m.m.

Läs också: 5 tips på saker att göra när du vabbar


2 svar till “Bloggarnas bästa tips på uteaktiviteter med barnen i sommar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *