Vad kan barn lära sig av att delta i Aktion Julklappen?

slå in julklapp

slå in julklapp

Jag tänkte berätta lite om varför jag valde att delta i Aktion Julklappen, hur jag ser på det ur mitt perspektiv som beteendevetare och vad barnen kan lära sig av att delta.

Att få inblick i en annan människas utsatthet

En stor del av den empatiska utvecklingen handlar om att barnet utvecklar förmåga att ta en annan människas perspektiv. Som vuxen kan man gynna den utvecklingen genom att prata med barn om hur andra har det. Aktion Julklappen handlar för mig inte bara om att göra ett barn glad. Det ger också barn möjlighet att få inblick i en annan människas utsatthet, att lära sig att människor lever under olika förutsättningar – och viktigaste av allt – att vi kan hjälpa varandra.

aktion julklapp

Underskatta inte det lilla – Att lära sig att hjälpa

Som vuxna är vi viktiga förebilder för barns empatiska utveckling. Barn ser och lär av hur vi vuxna behandlar varandra och hur vi behandlar andra barn. Att delta i Aktion Julklappen är ett exempel på hur man kan göra det här konkret på ett enkelt sätt.

Aktion Julklappen förändrar inte hela livssituationen för en människa. Fattigdom handlar ofta om komplexa problem som vi inte kan lösa ensamma. Många kan känna sig handfallna när problemen runt om i världen är många och stora. Att ingen kan göra allt men alla kan göra något är ett bekant uttryck – och väldigt sant. Därför är det viktigt att påminna sig om vad vi faktiskt kan göra och att man redan som barn lär sig att se de egna resurserna och hur man kan använda dom för att skapa positiv förändring hos någon annan. Även allt i sin enkelhet, som att ta hand om kompisen som ramlat eller att göra ett annat barn glad.

→ Läs om vi gjorde och hur du kan delta 

Läs mer om den empatiska utvecklingen hos små barn


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *