Text: Gamze Berglund, Doula och tvåbarnsmamma

”Jag har inte tillräckligt mycket mjölk”. Lite titt som tätt ser jag inlägg på bloggar eller på instagram där nyblivna mammor berättar om sina amningsproblem och hur deras mjölk inte räcker till. Att bebisarna inte blir mätta på mjölken de har att erbjuda och att de sover dåligt på nätterna. Att de därför ger ersättning om natten för att bebisen ska sova bättre och för att man som mamma också ska få möjligheten till några sammanhängande timmar nattsömn. Vidare berättar de att bebisen verkar mer och mer frustrerad vid bröstet dagtid och att mängden ersättning de måste komplettera med bara ökar.

inte tillräckligt med mjölk

Jag har inte tillräckligt mycket mjölk

När jag läser sånt här drabbas jag ofta av en impuls inledningsvis att skriva en kommentar och förklara varför de hamnat i den här spiralen och vad de måste göra för att ta sig ur den. Ibland börjar jag skriva en kommentar men kommer halvvägs på att personen inte har bett om råd utan bara berättar om sin situation. Vidare kommer jag också på att det kanske inte är så viktigt för alla som börjar amma sitt barn att fortsatta i de rekommenderade 6 månaderna. Personen hade kanske inte ens som ambition att helamma inledningsvis och där någonstans raderar jag det jag började skriva och tänker att det nog är bäst att jag inte säger något alls.

Nedsatt mjölkproduktion är ovanligt

Men sen har jag ändå en gnagande känsla kvar i  mig. En frustration och irritation över att så många upplever liknande problem. Och att frasen ”jag hade inte tillräckligt mycket mjölk” har blivit så vanlig och så accepterad. Och då menar jag på så vis att man fått allmänheten att tro att det är rätt vanligt att vissa mammor inte kan få till en tillräcklig mjölkproduktion, att de liksom saknar den förmågan fysiskt. Det är helt felaktigt nämligen. Det är klart det förekommer kvinnor som faktiskt har någon typ av nedsatt mjölkproduktionsfunktion men det är ytterst ovanligt och verkligen inget som förekommer hos var och varannan kvinna. Tvärtom kan man utgå från att i princip alla har förmågan att helamma, då det är mer regel än undantag.

Bristande information om amning

Sen betyder inte det att alla kommer att lyckas helamma. Och att de inte kommer lyckas beror främst på bristande information. Att man inte förstått hur amningsfysiologin fungerar helt enkelt och hur ska man det när informationen man får oftast är väldigt bristfällig och även lyfter fram sånt som rentav missgynnar mjölkproduktionen. En mamma som alltså tror att hon kämpar sitt yttersta för att få igång en fungerande amning kan i själva verket göra precis det motsatta.

mjölkproduktion

Ersättning riskerar försvåra mjölkproduktionen

Rent generellt kan man säga att så fort du ger ett nyfött barn ersättning så riskerar du att försvåra den kommande mjölkproduktionen. Några klunkar från kopp på BB kan räcka för att äventyra hela amningen. Att komplettera amningsmålen med ersättning från tidig start kommer alltså med största säkerhet att försvåra möjligheten att få igång en amning avsevärt.

Många förstår inte just det att för en nyfödd kan bara några få klunkar någon enstaka gång per dag ha en enormt förödande effekt på att kicka igång mjölkproduktionen.

Beslutet om amning ligger alltid hos kvinnan

Och med det sagt vill jag samtidigt poängtera att viljan och beslutet att amma, varken det gäller hel- eller delamning, alltid ligger hos den enskilda kvinnan. Jag kommer aldrig säga att man bör välja det ena framför det andra men det som gör mig ledsen och upprörd är att så många ger amningen ett försök men på ett sätt där de omedvetet gör det omöjligt för kroppen att skapa en tillräcklig mjölkproduktion.

Och därefter är det också många som avslutar amningen med en känsla av misslyckande och en tro om att deras kroppar helt enkelt inte klarade av att amma. Det är så synd då det med största sannolikhet inte alls var fallet.

Vi behöver mer stöd kring amning

Vi behöver ofta så mycket mer stöd och kunskap kring amning än vad vi får genom MVC, BB och BVC. Det är fantastiskt att ideella föreningar så som Amningshjälpen finns men ibland räcker inte det heller. Den som vill helamma eller åtminstone ge det ett ärligt försök måste ha så mycket mer kunskap än vad gemene mamma har för att lyckas om allt inte bara flyter på av sig självt. Vilket det gör för många men långt ifrån alla. Många skulle behöva mycket mer stöd de första veckorna för att komma igång.

Mer om amning

Jag behövde skriva av mig lite kring ämnet då jag tänkt så mycket på det på sistone. Jag vill också bara poängtera än en gång att jag verkligen inte klandrar de enskilda mammorna som upplevt problem av det slag jag beskriver utan jag menar att det är den kunskapen vi får och har tillgång till som gör att många ovetandes hamnar snett från start. ❤

Jag ska skriva en amningsserie lite längre fram, typ en guide på vad man måste ha koll på för att inte göra vanliga misstag som sätter käppar i hjulet för mjölkproduktionen.

Här kan du läsa mer av det jag skrivit
→ Det nyfödda barnets instinktiva beteende inför den första amningen
→ Så påverkar stress, ängslan och oro amningen
→ 8 tips för att sluta nattamma