Knipik – för bebisar med kolik eller magknip

babynest

– I reklamsamarbete med Knipik –

Första tiden med bebis kan vara underbar. Men det finns också stunder eller perioder som kan vara tuffa. När en bebis skriker på grund av magknip eller kolik och inget tycks hjälpa är det vanligt att känna sig maktlös som förälder. Det är inte någon som säkert vet varför bebisar får kolik och det finns idag inget vetenskapligt bevisat botemedel eller något som vi vet garanterat hjälper. Som förälder får man försöka göra det så bra som möjligt för bebisen.

Ett sätt är att låta bebisen sitta eller ligga i Knipik – ett babynest som håller bebisen i en position som kan göra det lättare att få ut gaser.

Vad är kolik och varför får bebisar magknip?

Det är vanligt med kolik, men inget vet säkert vad det beror på. Bland annat tycks det bero på att bebisens mag- och tarmsystem är omoget. Det kan också bero på allergi eller att barnet är känsligt för något som barnet får i sig via mammans mjölk.

Barn med kolik kan skrika flera timmar i sträck, ofta under samma tidsperiod på dygnet. Det är vanligt att bebisen börjar skrika någon gång på eftermiddagen och har det jobbigt flera timmar in på kvällen. Barnet spänner sig och drar upp benen mot magen, knyter nävarna och blir röd i ansiktet. De här barnen är friska och mår bra övrig tid på dygnet. Perioden med kolik kan pågå mellan två veckor och flera månader. För de flesta går det över eller minskar när bebisen blivit 3 månader.

magknip kolik

5 knep för att hjälpa bebisar med kolik eller magknip

Under en period med kolik eller magknip får man göra vad man kan för att lindra besvären. Det finns idag inga vetenskapligt bevisade botemedel mot kolik eller något som vi vet garanterat hjälper, men det finns några knep att ta till, som andra föräldrar med erfarenhet av bebis med kolik eller magknip har tyckt lindrar besvären för deras barn.

  • Rapa barnet ordentligt efter varje måltid för att släppa ut luft. Gaserna kan ge barnet magknip och bebisen kan ha svårt att få ut luften på egen hand.
  • Testa KnipikKnipik är ett babynest som hjälper barnet att sitta och ligga i en position som ger förutsättningar för att bebisen ska få ut luften lättare. Samtidigt gör sidodelarna att barnet känner sig ombonat. 
  • Magdroppar. Det finns olika slags magdroppar som kan ha god effekt för bebisens mage och tarm.
  • Låt barnet vara nära. Forskning visar att bebisar blir lugnare av att vara nära. Även om din bebis skriker och det kan verka som att inget hjälper, är det viktigt att bebisen får fortsätta vara nära dig. Det gör skillnad för ditt barn att veta att du finns nära.
  • Kolikmassage. Den här typen av massage är bra att börja med en stund innan perioden med skrik och magknip brukar börja.

Om Knipik 

Knipik är ett babynest där barnets rumpa ligger ”i luften” samtidigt som den uppblåsbara ringen för benen i uppåtläge. Lutningen mellan rygg och ben, samt att rumpan inte kläms ihop av tyg utan ligger fritt i stretchtyg, kan underlätta för bebisen att få ut gaserna.

Knipik har en madrass i ryggdelen som gör att bebisen kan sitta, ligga och till och med sova i den. Lutningen gör att Knipik även underlättar vid förkylning. Delarna i sidorna kan dras ihop så att bebisen känner sig omhuldad.

Visste du att? Knipik är uppblåsbar och lätt att ta med sig på resor, picknick eller när ni ska besöka vänner.

Läs mer om Knipik här

Läs mer på Ditt
Vad behöver man till skötbordet? – Checklista med 10 tips!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *