Skapa en lugn plats för ditt barn i en stressig värld

Foto: IKEA

– I reklamsamarbete med Min Barnkammare –

Hela vårt samhälle präglas av ett högre tempo och våra barn utsätts för mer intryck idag än någonsin tidigare. Därför är det än viktigare att det finns en rofylld plats för barnen när de kommer hem, t.ex. efter en dag på förskolan eller skolan med aktiviteter och hög ljudvolym. Vi kan hjälpa våra barn att skapa en sådan plats i hemmet för återhämtning och vila, och det behöver inte vara speciellt svårt. Vill du veta mer om hur jag skapar en lugn oas kan du läsa mina bästa tips här.

inreda barnrum
Foto: a Tiny Love Story

Kojor

Att barn brukar gilla (inomhus-) kojor är kanske ingen nyhet. Det är något speciellt med en plats där man kan krypa in och gömma sig för omvärlden en stund, helst ska den var lite trång och mörk. På en sådan plats känner man sig trygg. När ljudvolymen dämpas, ljuset blir lite mjukare och kuddar och filtar bidrar till värme slappnar vi lättare av och kan ägna oss åt lugnare aktiviteter. Kanske ett utmärkt tillfälle att läsa böcker eller lyssna på musik? Har man inte utrymme för en sådan plats i barnrummet kan man enkelt skapa en myshörna i vardagrummet eller ”mysa till” sängen. Ett tips om man använder sig av sängen är att ha tänkt på förvaringen så att det går snabbt och smidigt att plocka undan kuddar, gosedjur och annat när det är dags och sova till kvällen. 

(Man kan enkelt bygga t.ex. ett tipitält med bara rundstavar, rep och lite tyg. Googla tält och DIY för massor av tips!)

inomhustält
Foto: Borås Tapeter
lektält
Foto: a Tiny Love Story

Dämpa ljudvolymen och skapa stämning med textil

Med hjälp av textilier kan vi dämpa ljud och buller. Ös på med mysiga kuddar, filtar och en skön madrass att sitta på. Kanske även favoritgosedjuren får bo i kojan? Man kan hänga upp en sänghimmel i taket och ha stora kuddar på golvet. Det mysiga ligger i att man skapar ett litet “kryp-in”, en egen liten plats. Var däremot uppmärksam på barnsäkerheten när det gäller tex sänghimmel och textilier som hänger från taket. Se till att barn och bebisar inte kan trassla in sig i tyget och som kan utgöra strypningsrisk. 

sänghimmel
Foto: Borås Tapeter

Mysbelysning

En lampa med varm belysning skapar stämmning, framförallt under den mörka årstiden. En ljusslinga är ett enkelt och billigt sätt att ljussätta en myshörna. En vägglampa med en skärm som dämpar ljuset är också en trevlig lösning eller varför inte en eller flera batteridrivna nattlampor i LED som är lätta att flytta på och ger ett behagligt sken.     

Av säkerhetsskäl är det viktigt att se till att alla lampor som barn kan komma åt inte blir varma, utan är av exempelvis LED, samt att de är korrekt installerade. 

nattlampa
Foto: IKEA
lektält Ikea
Foto: IKEA

Färgsättning 

Både blått och grönt sägs ha en lugnande effekt. Grönt symboliserar naturen och skapar balans medan blå skapar en känsla av frid och stillhet. Hur vi påverkas av olika färger är samtidigt personligt, och en plats färgsatt i just ditt barns favoritfärg kan skapa nog så stor trivsel och avkoppling. Däremot ska man vara försiktig med starka nyanser av rött, gult och orange då dessa kan ta över och ge energi snarare än lugn.  

Var inte rädd för att prova dig fram, med färger och material. Precis som vuxna, är barn individer, och det viktiga är att skapa en plats där just ditt barn trivs och kan få en paus.    

Ida Karbin, barnrumsinredare

Jag brinner för att skapa funktionella miljöer som samtidigt ska vara vackra!

Jag heter Ida Karbin, jobbar som barnrumsinredare och driver Minbarnkammare.se. När jag själv fick barn insåg jag utmaningen i att inreda en barnkammare! Ett barn utvecklas hela tiden och rummet ska naturligtvis följa med och utvecklas även det men helst med relativt små enkla förändringar. Jag erbjuder en helt online-baserad inredningstjänstjänst och det spelar ingen roll var du bor eller när du har tid. Enligt din budget och dina önskemål hjälper jag dig hitta den bästa inredningslösningen för ditt barnrum. Besök Min Barnkammare här!

Läs mer: Barns utsatthet för stress – det här kan du som förälder göra


2 svar till “Skapa en lugn plats för ditt barn i en stressig värld”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *