Vanja Wikström om att vara förälder: Det är magiskt att få barn, men det är också skitjobbigt

Vanja Wikström och sonen Iggy

Vanja Wikström och sonen IggyFoto: Kajsa Charlotta Photography

Vanja Wikström om att vara förälder: ”Det är magiskt att få barn, men det är också skitjobbigt.”

Att bli förälder förändrar livet. Exakt hur det förändrar livet går inte på förhand att veta och vi kan uppleva det på olika sätt. Vi pratade med Vanja Wikström, mamma, influencer och entreprenör, om hur det var att bli mamma och hur hon ser på sitt föräldraskap.

 Vad är det bästa med att vara förälder?

– Att alla lökiga klyschor man hört om att få barn stämmer. För yes, det är det finaste och mest fantastiska man är med om i livet, och det är den största och mest intensiva kärlek man någonsin upplevt. Att få barn är magiskt, punkt.

Livet som förälder innebär ju både rosa moln och att det ibland är både svårt och tufft. Du och Niklas har delat med er av tankar och känslor om livet som föräldrar till era följare i sociala medier. Vad har ni fått för reaktioner när ni tar upp det som inte bara är busenkelt med att vara förälder?

– Våra två första år som föräldrar var enormt tuffa, och tog nästan knäcken på vår relation. Nåt vi varit öppna och ärliga med både inför vänner och familj, men också inför mina följare i sociala medier. Just för att det har känts viktigt att få visa att ja, det är magiskt att få barn – men det är också skitjobbigt. Kanske det absolut jobbigaste man varit med om, framförallt som par. I alla fall har det varit det för oss.

– Gensvaret vi fått när vi varit öppna med detta har varit fantastiskt. Så många har mailat och kommenterat och berättat att det varit otroligt skönt att få ta del av även det svåra med att bilda familj. Många som upplevt familjebildningen liknande som vi har blivit lättade och känt sig mindre ensamma. Och att få vara en del av att normalisera att det inte enbart är rosa fluff att få barn känns väldigt viktigt för oss.

”Mitt liv är roligare, mer kärleksfullt och lyckligare
tack vare min goda lilla unge. Det är också mer krävande.”

Niklas och Iggy

Du blev gravid och så kom dagen då Iggy äntligen fanns hos er. Att få barn, blev det som du hade tänkt dig?

– Jag har aldrig varit särskilt intresserad av barn och familjebildning (Niklas fick tjata ganska många år innan jag kände att jag ville ha barn), så jag hade inte reflekterat så mycket över hur det skulle bli. Men det jag känner väldigt starkt är att det liksom inte går att förbereda sig på att få barn.

– Det har varit (och är) mycket tuffare än vad jag någonsin hade kunnat ana, men det har också varit mycket mycket mer fantastiskt än vad jag någonsin hade kunnat ana. Att ha fått ett barn är det finaste och mest givande som hänt mig. Mitt liv är roligare, mer kärleksfullt och lyckligare tack vare min goda lilla unge. Det är också mer krävande. Men summan av kardemumman är att det fina många gånger om överväger det jobbiga.

Vanja Wikström och Iggy

Vilka är dina bästa tips till de som väntar sitt första barn idag?

– Se ditt barn som en individ redan från start. Du som förälder vet vad som funkar bäst för ditt barn. I alla fall i de flesta situationer, för du är den som som känner barnet bäst. Det är så himla lätt att gå vilse bland alla goda råd därute.

– Om jag och Niklas hade insett att vårt barn hade mycket mindre sömnbehov än ”alla andras” kids så hade vi sluppit ett ångestfyllt halvår med gräsliga nattningar för alla inblandade. ”Alla andra barn” somnar ju klockan 20, så vi försökte få vårt barn att göra detsamma, vilket ledde till skrik, gråt och två frustrerade föräldrar som kände att de gjorde allt fel. När den superenkla lösningen helt enkelt var att han inte var trött – vår unge ville somna klockan 22 istället för 20.

– När vi insåg det blev allt lätt som en plätt. Hade vi inte hört så mycket från ”alla andra” att barn liksom ”ska” sova kl 20, så hade vi ju aldrig försökt lägga honom då, utan gått efter hur trött han var. Kan låta galet såhär i efterhand, men som förstagångsförälder är det som sagt så himla lätt att gå vilse i alla goda råd och hur ”alla andra” gör. Nej, du känner ditt barn bäst – utgå alltid från det.

 Kanske du också vill läsa:
Att bli förälder – ingen kan veta hur det kommer att bli
Gillade du intervjun? Dela gärna:

2 svar till “Vanja Wikström om att vara förälder: Det är magiskt att få barn, men det är också skitjobbigt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *