första tiden med bebis

1. Lär känna ditt barn, lär känna dig själv (och jämför dig inte med andra)

Många nyblivna föräldrar berättar att de hade velat ha mer information om första tiden med bebis – redan under graviditeten. Det finns en hel del vi kan ta reda på, men det allra mesta lär vi oss efter hand. Hur din tid med bebis blir kan ingen på förhand riktigt säga. Barn föds olika från början och nyblivna föräldrars upplevelser skiljer sig åt även de. Ändå är det vanligt att vi jämför oss med varandra.

Mitt tips till dig är därför att förbereda dig på att första tiden med bebis får vara en tid då du ska lära känna ditt barn och lära känna dig själv. Läs på och förbered sådant du kan, men var öppen för att det är en helt ny person du tar emot till världen och att du som förälder kommer att formas och utvecklas även du. Låt det ta den tid det behöver (och ta med dig tips 2 och 3 längs den resan).

gravid tips

2. Ta hand om dig själv

Barn föds hjälplösa och helt beroende av vuxnas omsorg om dem. Första tiden med bebis kan vara underbar men också präglas av sömnbrist. Det nyfödda barnet har nämligen ingen dygnsrytm. Det betyder att vi följer barnet och med tiden hjälper barnet att få en dygnsrytm. Första tiden med bebis präglas också av ett stort fokus på bebisens behov. Det är helt i sin ordning, eftersom ditt barn behöver dig.

Men glöm inte bort dig själv. Att ta hand om sig själv är viktigt, och så kommer det fortsätta vara genom hela ditt barns barndom. Det kan vara genom en promenad med en vän eller en stund med en bra podd i öronen. Tips! Lyssna på podden ”Barnet Går” där jag finns med och svarar på frågor om barns utveckling och föräldraskap.

första tiden med bebis tips

3. Hitta någon att prata med – det påverkar din hälsa positivt

Under första tiden med bebis brukar frågorna och funderingarna vara många. Att ha någon att prata med, dela vardagen med och ha någon som kan hjälpa oss att hantera utmaningar, påverkar vår hälsa positivt – både fysiskt och mentalt. Det kan vara en vän, en mormor eller någon som du kan vända dig till för att få råd och stöd om det behövs.

Till mig kan du komma om du vill ha råd och stöd eller bolla något du funderar på. Jag finns hos Familjeterapeuterna Syd, med mottagningar runt om i Sverige men också digitalt, där vi kan träffas över video- eller telefonsamtal.

Du är också välkommen att ställa frågor i podden, maila eller skriva PM till mig. Att få prata, bolla och ställa frågor man funderar över är värdefullt under första tiden med bebis då frågorna brukar vara många.

Familjeterapeuterna Syd – för samtal, råd och stöd
Instagram – säg gärna hej och ställ dina frågor i ett PM
Välkommen också att maila mig på hej@dittbarnochdu.se

Text: Paulina Gunnardo – Beteendevetare, föreläsare och skribent. Erbjuder stöd och rådgivande samtal.

Tips! Föreläsning: Första tiden med bebis och anknytningens betydelse för ditt barn