Familjefotografen Minna Ridderstolpe om bilden av föräldraskapet: ”Perfekt är platt och ointressant”

Minna Ridderstolpe

Minna Ridderstolpe är dokumentär familjefotograf och dokumenterar familjer, mitt i vardagen, precis som de är. Med sina bilder vill hon förmedla en ärlig bild av familjelivet och hjälpa oss att bevara och minnas hur det faktiskt var under tiden med småbarn. När jag träffade Minna för intervju pratade vi om vardagen med småbarn, den förljugna bilden av föräldraskapet i sociala medier och varför just vardagen och familjeliv tilltalar henne som fotograf.

dokumentär familjefotografering
Foto: Minna Ridderstolpe

Du får ju se många familjers vardag och vardagspussel. Kan du berätta om hur det är och vad du ser?

– Jag ser att det är samma saker som återkommer i alla familjers liv. Till exempel att barn som inte äter och barn som inte vill klä på sig stressar nästan alla föräldrar.

Innan man själv får barn har man ofta en bild av familjelivet som man fått från tidningar eller social media. Det man inte tänker på är att det är stylat och poserat och man tror att föräldralivet kommer att se ut så. Sedan blir det ett chock att möta verkligheten med barn. Om man istället skulle få se en ärlig bild av hur det kan vara att vara förälder tror jag behovet av att jämföra sig med andra minskar och att kraven man ställer på sig själv minskar.

Jag fotade en familj där mamman berättade om en person hon följde på Instagram, en perfekt människa. Hon hade tid för sina barn, var alltid positiv, hon inredde snyggt, de reste på alla lov, läste alltid godnattsaga, hon hade ett välbetalt jobb och hon sprang diverse lopp.

Mamman förstod inte hur Instagram-människan fick ihop det och mådde dåligt över att hon inte hade det så. Trots att den här fina mamman som jag fotograferade hade de mest kärleksfulla barnen, roligaste partnern nånsin och en härlig självdistans. Hon jämförde sig i alla fall, kände att hon inte dög. Det är sorgligt.

dokumentär familjefotograf
Foto: Minna Ridderstolpe

Men jag går inte på den där bilden i social media längre. Jag har träffat så många familjer och ingen är perfekt. Och jag tycker att ”perfekt” är platt och ointressant.

Livet med barn är fantastiskt på ett annat sätt. På ett härligt, kletigt och galet sätt. För min del har livet med barn även varit tufft och bråkigt. Jag minns att jag sa till min kompis när min son var tre år:

– Det var ingen som sa till mig att det innebär så mycket bråk och tjafs att bli förälder. Han tar fram det allra sämsta ur mig!

Bråken med min trotsiga son tog knäcken på mig. Jag minns att jag undrade om det bara var vi som hade det så. Jag kände mig ensam i det. Om jag kan hjälpa en enda förälder att känna sig lite bättre genom att se mina ärliga bilder från ostylade vanliga familjer, har jag uppfyllt mitt syfte. Jag vill visa hur hårt vi föräldrar jobbar för våra barns bästa, jag vill visa att det är en berg- och dalbana att vara förälder till en treåring och – inte minst, att vi duger som vi är. Och jag vill visa barnen hur älskade de var i vardagen, när de bara var sig själva – med okammat hår och med favorit tröjan på.

Minna Ridderstolpe
Foto: Minna Ridderstolpe

Ser du den där typiska Instagram-bilden när du jobbar?

– Nej, absolut inte. Jag fotograferar familjer i flera timmar och så länge kan ingen barnfamilj ”hålla ihop”, det riktiga kommer fram, för det blir så med barn. Och det är meningen med min typ av fotografering, det är en lite långsammare typ där jag tar mig tid att lära känna familjen för att på så sätt kunna fånga det unika med just dem. Och alla känslor är välkomna när jag dokumenterar familjers vardag, man behöver inte bara vara glad och lycklig när man är med mig. Man får även vara arg och ledsen för alla känslor är en del av att vara en familj. Ingen känsla är bättre eller sämre än någon annan.

Varför har du valt att dokumentera vardagen?

– Jag har alltid tyckt om att titta på bilder från min egen barndoms vardag. Vardagsbilder förmedlar så mycket, bilder där man bara var sig själv och jag vill gärna ge barnen av idag den gåvan.

Barn idag fotograferas så mycket, men de ser nästan aldrig bilderna, kanske bara en snabb titt bakpå displayen på kameran. Sedan ligger bilderna på ställen som de inte ens har tillgång till. Men det är viktigt att se sig själv på riktiga fysiska bilder, att kunna bläddra i fotoalbum eller se inramade bilder på en hylla. Det ger barn ett sammanhang och en identitet. Att framkalla bilder idag är tyvärr faktiskt ganska ovanligt. Men, det är ju ytterligare en sak som vi föräldrar ska hinna göra och ha dåligt samvete över att vi inte hinner med..

Att fotografera barn och familjer som bara är, utan en fotografs instruktioner, är så otroligt roligt, man vet aldrig vad som ska hända. Barn kan göra de mest galna sakerna som vi vuxna aldrig skulle göra, lägga sig ner och skrika mitt på en parkering, dricka socker ur sockerströaren, klä ut husdjuret till en docka. Man vet aldrig vad de kan hitta på. Det blir aldrig långtråkigt. Vår vardag är så full av fantastiska stunder och ibland behövs det att en annan person ser dem och ger dem till dig för att du ska kunna uppskatta dem.

Dokumentär familjefotografering
Foto: Minna Ridderstolpe

Vad skulle du vilja säga till de som läser det här nu? 

– Att livet med barn går så snabbt och vi måste uppskatta vardagen. Det är där vi formas. Det är där vi får vår trygghet och det är där vi lever större delen av våra liv. Det är klistret, det som håller ihop.

Läs mer

→ Att bli förälder – ingen kan veta hur det kommer att bli


2 svar till “Familjefotografen Minna Ridderstolpe om bilden av föräldraskapet: ”Perfekt är platt och ointressant””

  1. Vi är kaospiloter som navigerar mellan konflikter, aktiviteter, vardagen och livet. Tre barn, två vuxna och en katt i en liten lägenhet gör att det alltid är nåt som händer nånstans och det vore underbart att fånga dom sakerna, som annars bara rusar förbi. Efter många högintensiva år är minnet sämre och vardagsminnen glöms lätt bort har jag märkt. Även om jag som nu är föräldraledig med yngste sonen 10 mån, ju försöker ta en mobilbild ibland så blir det aldrig riktigt tillräckligt. Att få spara vårt vardagsliv och minnas med bilder vore en fantastisk gåva!

  2. Vi är kaospiloter som navigerar mellan konflikter, aktiviteter, vardagen och livet. Tre barn, två vuxna och en katt i en liten lägenhet gör att det alltid är nåt som händer nånstans och det vore underbart att fånga dom sakerna, som annars bara rusar förbi. Efter många högintensiva år är minnet sämre och vardagsminnen glöms lätt bort har jag märkt. Även om jag som nu är föräldraledig med yngste sonen 10 mån, ju försöker ta en mobilbild ibland så blir det aldrig riktigt tillräckligt. Att få spara vårt vardagsliv och minnas med bilder vore en fantastisk gåva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *