Unicef: Många konflikter drabbar barnen

unicef

unicef
©UNICEF/LeMoyne

Just nu är behoven enorma eftersom många konflikter drabbar barnen. 28 miljoner barn befinner sig just nu på flykt. De behöver hjälp för att kunna bearbeta sina trauman och få vardagliga rutiner som skapar lugn i en kaotisk tillvaro. Här berättar Unicef vilka barn de hjälper, hur du kan hjälpa genom dom och hur hjälpen når fram.

Vilka barn hjälper Unicef?

UNICEF är FN:s barnfond och vårt uppdrag är att kämpa för barns rättigheter över hela världen. Barnkonventionen är grunden i vårt arbete och vi arbetar bland annat för att alla barn ska få rent vatten, hälsovård, utbildning och skydd mot övergrepp. UNICEF finns också på plats i katastrofer runt om i världen. Eftersom vi finns i nästan alla länder kan vi snabbt vara på plats när en katastrof inträffar och ge vårt stöd till barnen. De barn som har de största behoven får hjälp först.

Hur kan jag göra för att hjälpa barnen genom Unicef?

Du kan välja att bli Världsförälder, d v s månadsgivare, och ge 100 kronor varje månad. Ett annat tips är att köpa julklappar i vår gåvoshop på unicef.se. Då köper man till exempel nötkräm mot undernäring eller vattenreningstabletter och får ett gåvobevis att ge till sina vänner. Gå gärna in på unicef.se om du vill veta andra sätt som du kan bidra på.

Véronique-Lönnerblad
COPYRIGHT/FOTO: Melker Dahlstrand
melker@dahlstrand.se
+46-70-630 20 88

Hur når hjälpen fram?

UNICEF har både nationell och internationell personal på plats i alla de länder där verksamhet bedrivs. De följer noggrant hur pengarna används, de utvärderar verksamheten och reviderar.

Just nu skulle jag väldigt gärna vilja berätta om ett fantastiskt initiativ som tagits av Akelius Stiftelse. Under hela december dubblar Akelius alla gåvor som kommer in till UNICEF från såväl företag som privatpersoner. Det betyder att varje krona blir två och att vi kan göra ännu mer för barnen.

De pengar Akelius bidrar med kommer att användas till utbildningsinsatser för barn som drabbats av krig och katastrofer. Just nu är behoven enorma. Det är många konflikter som drabbar barnen och 28 miljoner barn befinner sig på flykt. När krig och katastrofer skapar kaos i barnen tillvaro blir skolan väldigt viktig. Dels för att barnen inte ska halka efter i sin utveckling, men också för att de ska kunna bearbeta sina trauman och få vardagliga rutiner som skapar lugn i en kaotisk tillvaro. Barnen riskerar annars att bli en förlorad generation. Så vi vill uppmana alla att ge till UNICEF i december. Gå in på unicef.se och ge ditt bidrag.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *